12 golfregels die je moet weten

golf-course-green
Deze regels helpen jou dichterbij de overwinning!

Velen van jullie spelen geregeld een golfrondje met vrienden, waarbij vaak een beetje naast de regels wordt gespeeld. ‘Ah joh, drop er gewoon eentje op de fairway’ of ‘Je bal ging ongeveer daar het water in!’ komen tijdens deze rondjes vaak voor. Totdat je tijdens een competitiewedstrijd of een golftoernooi opeens op een regel wordt gewezen die je nog niet wist! Dat zijn zomaar twee strafslagen die je aan je broek kunt krijgen. Dat is net het verschil tussen die golftas als eerste prijs of 3 Pinnacle balletjes als derde prijs… Wees gerust, wij helpen je hier doorheen met de regels die je als wedstrijdspeler moet weten.

1. Het aantal golfclubs
Dit is misschien een regel die iedereen weet, maar soms worden nog steeds fouten gemaakt. Je was misschien net die nieuwe driver aan het testen of je was van mening dat die nieuwe hybride van TaylorMade echt wat voor jou kon zijn. Je besloot deze democlubs mee te nemen in je tas, maar vergat daarbij dat je nu 15 clubs in de tas hebt, waar er maar 14 zijn toegestaan… Dit kost je twee strafslagen! No worries, je bent niet de enige. Zelfs professionals vergeten soms de extra club uit de tas te halen. Zo werd Ian Woosnam boos op zijn caddie, omdat hij was vergeten de extra club uit de tas te halen. Geloof je het niet? Hieronder het bewijs:

2. Bal valt van de tee
Als je per ongeluk tijdens het adresseren van je bal op de teebox de bal aantikt zodat deze eraf valt, is er altijd wel die ene persoon die zegt: ‘Dat is 1’. Vervelend, die personen, maar ze hebben ook nog eens geen gelijk. Als je je bal per ongeluk aantikt, mag je deze gewoon terugplaatsen op de tee zonder enkele vorm van straf. Als je met je slag de bal mist, waardoor deze van de tee valt, dan moet je deze wel verder spelen vanaf de plek waar die ligt en de misslag optellen bij je score.

3. Advies geven
‘Op deze hole is het belangrijk om links te blijven.’ of ‘Deze putt loopt van links naar rechts.’ of ‘Deze bal moet zeker verder dan 160 meter, wil je een schot naar de green over hebben.’ Dit zijn allemaal adviezen die tijdens een vriendschappelijk rondje geen probleem zijn. Maar deze welbedoelde adviezen kunnen wel een probleem opleveren tijdens het toernooi dat je zo graag wilt winnen. Indien namelijk geen sprake is van een teamverband, zoals de foursomes/greensomes tijdens de competitie, kost je dit twee strafslagen. Let dus op met wat je zegt!

4. Waterhindernis en laterale waterhindernis
De bekende rode en gele paaltjes vlakbij de waterhindernissen, wie kent ze niet? Je hebt waarschijnlijk je bal net als vele anderen in Nederland vaak genoeg in deze hindernissen zien verdwijnen, tot frustatie van jezelf. Wat veel mensen daarna fout doen, is deze twee soorten hindernis als gelijk zien, terwijl wel degelijk verschillende acties ondernomen moeten worden. Hieronder een kleine spoedcursus.

107889403JL725_PGA_Champion

Rode paaltjes staan voor een laterale waterhindernis. Indien je je bal hierin slaat, heb je de volgende opties (alle +1 strafslag):

1. Twee stoklengtes van het punt waar de bal de waterhindernis kruist een nieuwe bal droppen
2. Twee stoklengtes van het punt waar de bal de waterhindernis kruist een nieuwe bal droppen aan de overzijde van de waterhindernis
3. Naar de droppingzone (indien deze er is)
4. Terug naar de locatie waarvandaan je je bal in het water hebt geslagen
5. Waar je bal voor het laatst de waterhindernis heeft gekruisd zo ver naar achteren als je wilt in lijn met de vlag

De gele paaltjes staan voor een reguliere waterhindernis. Hierbij heb je de volgende opties (alle +1 strafslag):
1. Naar de droppingzone (indien deze er is)
2. Waar je bal voor het laatst de waterhindernis heeft gekruisd zo ver naar achteren als je wilt in lijn met de vlag
3. Terug naar de locatie waarvandaan je je bal in het water hebt geslagen

5. Ligging verbeteren? Tak breken
Stel je voor, je slaat je bal in de bossen, maar vindt deze vrij gemakkelijk onder een boom. Deze boom heeft één tak vervelend uitsteken, waardoor je net geen swing kunt maken. Je doet een aantal oefenswings, de tak breekt en je hebt een vrije swing. Doordat je een groeiend object bewust (of onbewust) afbreekt, breek je de regel die betrekking heeft op het verbeteren van je ligging en kun je twee strafslagen optellen.

6. Bunkeren
bunkerenWat veel mensen vergeten, is dat als je golfbal in de bunker ligt je door met de club het zand te raken je de regel overtreedt. Zelfs als je het zand raakt na het slaan van de bal. Never nooit vóór of na het slaan het zand raken, hoe dan ook!

7. Spikemarks
Greens hebben veel te verduren tijdens een wedstrijd. Vaak zijn op die dag meer dan 50 golfers aan het spelen. Dit zijn een heleboel pitchmarks op de greens, maar ook een heleboel spikemarks. Dit zijn de afdrukken die de golfschoenen achterlaten op de green. Het verschil? Pitchmarks mogen en MOETEN zelfs gerepareerd worden (ookal denkt de helft van Nederland dat dit niet op hun betrekking heeft). Spikemarks mogen niet gerepareerd worden en kunnen zelfs twee strafslagen opleveren als verbetering van de ligging. Vraag dus altijd even aan je flightgenoten of het goed is om de pitchmark te repareren, zodat hierover geen discussie kan ontstaan.

8. Zoektijden
Als je een bal wegslaat en je gaat zoeken, gaat de tijd tikken. Na vijf minuten zoeken wordt de geslagen bal als ‘verloren’ beschouwd en moet je terug naar de plek waar je voor het laatst vandaan hebt geslagen. Of je gaat verder met je ‘provisionele bal’. De tijd gaat in als je begint met zoeken, niet nadat je je bal hebt geslagen. Over provisionals gesproken…

9. Provisional!
‘Ik sla nog een bal hoor’, klinkt tijdens een competitief rondje golf als muziek in de oren. Dit betekent namelijk dat je medespeler zijn eerste bal als verloren heeft beschouwd. Volgens de regels is het namelijk verplicht om de volgende zin te zeggen: ‘provisionele (merk, nummer en markering) bal’. Door deze zin te zeggen, beweer je eigenlijk dat je niet zeker weet of de eerste bal er wel of niet ligt. Aangezien je niet wilt teruglopen straks, sla je er alvast nog een om met deze bal eventueel door te kunnen spelen en zo niet onnodig veel tijd in beslag te nemen voor de mensen achter je.

10. Onmogelijke ligging
onmogelijk liggingIedereen heeft wel eens een ligging gehad waarvan je denkt: ‘God, waarom straft u mij op deze manier. Wat heb ik fout gedaan?’ Tegen een boom, onder 130 takken, omringd door 130 takken, je kent het wel. Wat veel mensen niet weten, zijn de drie opties die je hebt om van die 8 keer hakken tegen de bal voordat deze eindelijk speelbaar ligt, slechtst 1 strafslag te nemen en zo verder te gaan.
Optie 1: terug naar de plek waar vandaan je voor het laatst hebt geslagen (+1 strafslag)
Optie 2: binnen twee stoklengtes de bal droppen, niet dichter bij de hole (+1 strafslag)
Optie 3: in lijn met de vlag zo ver naar achter als je wilt, niet dichter bij de hole (+ 1 strafslag)

11. Sprinklers
Sprinklers…… Ze kunnen voor een drive van 250 meter zorgen als je er eentje op de fairway raakt, maar ze kunnen ook voor een heel vervelend chipje zorgen vlakbij de green als deze precies tussen jouw bal en de vlag ligt. Je mag namelijk alleen relief nemen (zonder strafslagen) als je met het adresseren van de bal, de stand van je voeten of je swingbaan last hebt van de desbetreffende sprinkler, het putdekseltje of ander drainageonderdelen. Helaas valt de sprinkler die tussen jouw bal en de vlaggenstok ligt hier niet onder…

12. Vlaggenstok eruit
Je slaat de beste bal van de dag en je hebt een tap-in voor birdie op die supermoeilijke par 5 die je altijd slecht speelt. In enthousiasme loop je vol trots naar je bal op de green om deze alvast even in de hole te tikken. Maar je vergeet de vlaggenstok eruit te halen en zo heb je in plaats van die geweldige birdie opeens een bogey op de kaart te pakken…. Als je namelijk op de green ligt, is het noodzaak om de vlaggenstok eruit te halen. Anders loop je 2 strafslagen op. Je kunt natuurlijk ook de vlag laten bewaken, zodat je de hole nog ziet indien die derde slag op die moeilijke par 5 toch iets verder weg was dan je had gewild.There are 2 comments

Add yours
  1. Jan Cammaer

    Natuurlijk mag je wel het zand in de bunker raken tijdens de slag, zowel ervoor als erna. Voor een goede slag moet je zelfs eerst het zand raken en dan pas de bal. Wat niet mag, is de club grounden alvorens te slaan. Je mag ook geen natuurlijke voorwerpen uit de bunker verwijderen, ook niet als ze je slag hinderen.


Post a new comment