Beter spelen zonder uren op de driving range?

Pin High – oefenballen met golfbags

Het geheim van beter course management

Gedurende het jaar speel ik een fair share aan Pro-Ams. Heel vaak spelen de heren en dames met wie ik golf beter na een paar holes met mij gespeeld te hebben. Waarom? Een gouden tip geef ik zelden, maar is toch af en toe aan de orde. Alleen denk ik dat het een heel andere reden heeft. Naar mijn mening kunnen de meeste fanatieke golfers een hoop leren over course management.

Pin High bal klem tussen twee bomen

Course management, misschien hebben sommigen nog nooit hiervan gehoord. De definitie is: ‘(het; g.mv.) 1 – baanbeheersing, het nemen van de juiste beslissingen om een golfronde te spelen, bijvoorbeeld de meest geschikte club kiezen voor een bepaald soort slag, rekening houdend met de afstand tot de vlag, de ligging van de bal, de wind, enz.’

Niet alleen het inschatten van de wind of bepaalde clubkeuzes, maar vooral het mikken is naar mijn mening een zeer onderschat onderdeel. Heel veel spelers mikken niet op het punt waar ze heen willen, ongeacht of dit een slim doel is of niet. Dit maakt het voor het lichaam heel verwarrend. Ik vergelijk het altijd met een schutter die 5 meter rechts van zijn doel mikt en zich in de laatste milliseconde moet corrigeren, zodat hij het doel raakt. Is het mogelijk? Zeker. Is het ideaal? Alles behalve. Mijn advies: oefen af en toe met een club langs de lijn waar je wilt mikken, zodat er een betere realisatie is van de neiging om te mikken en de realiteit van het mikken.

Maar verder met course management. Als het mikken goed lukt, is de vraag: waarop wordt gemikt? Heel veel mensen gaan altijd voor de vlag en kiezen een doel, waarbij een goede bal beloond wordt en een slechte afgestraft. Maar wat nu als een slechte bal nog oké ligt en een goede bal relatief beloond wordt en alles ertussenin meer dan prima is?

Met golf wordt niet met een sniper geweer geschoten, maar met een buks met hagel. Elke keer als je een bal slaat, kunnen een paar links of rechts van het doel eindigen. Een beetje korter, een beetje langer. Dit wordt een schotpatroon genoemd. Dit kan per club verschillen en hoe verder de bal vliegt, des te wijder het schotpatroon wordt. Neem als voorbeeld onderstaand plaatje:

Pin High course management

Je ziet dat er een ‘aim line’ is en dat dit de plek is waarop gemikt wordt. Een klein portie van de slagen van deze speler eindigen rechts en een deel links. Je kunt je voorstellen dat er wel eens een vlag dicht bij water wordt gestoken. Het moment dat je op de vlag mikt in de hoop een goede bal te slaan, eindigen er altijd een aantal ballen in het water. Nu zeg ik niet dat door het mikken aan te pakken er nooit meer een bal het water in gaat, maar procentueel gezien kunnen dit er wel een stuk minder worden.

Mijn advies is dan ook: ga eens na op de driving range waar het grootste gedeelte van je schoten eindigen ten opzichte van waarop je mikt. Realiseer je dan dat, als het mikken en het uiteindelijke resultaat van de bal wat verder van elkaar af liggen, je misschien het mikken in de baan hierop kunt aanpassen, zodat er procentueel meer ballen op de fairways en greens eindigen.

Pin High - jumping golferAls laatste: mik niet altijd op de vlag! Als een vlag midden op de green staat en er geen gevaar rondom de green is in de vorm van bunkers of water, mik dan uiteraard op de vlag. Maar gaat het om de momenten dat er wél gevaar is (een vlag die toch akelig dichtbij de bunker staat of een waterhindernisje net vóór de green), mik dan op een wat veiligere plek: een paar meter verder van het water af dan normaal of een clubje meer. Deze kleine dingen kom ik zo vaak tegen tijdens de Pro-Ams en we spelen bijna altijd goed!

Ik denk dat velen het mikken en course management onderschatten. Het gaat meer om inzicht in je kwaliteiten te krijgen en hierop in te spelen. Veel mensen realiseren zich niet dat golf bijna een soort schaakspel is. Idealiter worden er stappen vooruitgedacht en rekening gehouden met een mindere bal. Iedereen streeft altijd naar de perfecte slag en rekent hier ook op, maar we zijn geen robots en slaan eens in de zoveel tijd een slechtere bal. Hoe mooi zou het zijn als deze bal toch nog op de green rolt en je je twee stableford punten kunt binnenhalen? Wil je dus sneller beter worden zonder er al te veel tijd in te steken? Neem dan een keer een les in course management!

Tekst: Davey Porsius

Van de Pin High redactie: golfpro in spe Davey Porsius liep in 2015 stage bij Pin High en sindsdien blogt en vlogt hij op reguliere basis voor ons. Meer weten over de carrière van Davey? Volg hem op Facebook.



There are no comments

Add yours