Genieten in de Dordogne/Lot

fra_rocamadour1aZ17
Genoeg te zien, zat te doen
De Dordognevallei is één van de mooiste regio’s van Frankrijk. Het biedt velden, valleien, ravijnen en bossen. In de Dordogne valt van alles te zien en te beleven. Een zeer veelzijdige regio, waarbij je haast niet ontkomt aan een bezoek aan een grot, kasteel, lokaal marktje, gaat varen in een kano of gaat zwemmen in een rivier of meertje. Why not?

DWALEN DOOR EEN STADJE 
Sarlat (Dordogne)
Het middeleeuwse stadje Sarlat in de Périgord Noir staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Al struinend door deze stad kom je middeleeuwse huizen met leistenen daken en mooie zandsteengevels, leuke binnenplaatsjes, kleine steegjes en open trappengalerijen tegen. Ook zijn er uitgezette wandelingen langs de stadswallen en door de steegjes. Op het centrale plein bevindt zich de kathedraal St. Sacerdos, het stadhuis en het maison de la Boétie, geboortehuis van een Franse dichter. Naast toeristische trekpleister is Sarlat ook het winkelcentrum voor de hele regio. Je vindt er tal van regionale producten als notenolie, likeurtjes en ganzenlever. Er is een permanente markt in Sarlat, maar op zaterdagmorgen is de markt veel groter en kun je ook veel lokale producten kopen. Houd je van antiek en kunst, ook dan kun je in Sarlat je hart ophalen. Straatmuzikanten en artiesten vermaken je op elke hoek of pleintje. In juli en augustus is Sarlat in de ban van het theaterfestival, met tal van podia in de stad. De talloze restaurantjes en cafés met hun terrasjes op straat maken een bezoekje aan Sarlat compleet.

Rocamadour (Lot)
Een van de grootste toeristische plaatsen in Frankrijk is ongetwijfeld het middeleeuwse dorp Rocamadour. Het dorp is gebouwd tegen een kalkrots in de Alzou vallei en is een belangrijke plaats voor pelgrims. Ontdek de 7 heiligdommen van Rocamadour, waaronder de Saint-Sauveur basiliek en de Saint-Michel kapel. Niet over te slaan is de Notre-Dame kapel of de mirakelkapel waar een beeld van de Zwarte Madonna uit de 12e eeuw te zien is. Ook kun je in Rocamadour de mooie minerale druipstenen bewonderen of de 20.000 jaar oude rotstekeningen tijdens een bezoek aan de Wonderengrot. Probeer ook een stukje Rocamadour AOC te bemachtigen, het beroemde Franse geitenkaasje.

    

KASTEEL- OF TUINBEZOEK
Château des Milandes (Dordogne)
In dit kasteeltje uit 1489 kun je prachtige schoorsteenmantels met renaissance beeldhouwwerk, Jugend-stilbadkamers en glas in lood aanschouwen. Het biedt ook een fraai uitzicht over de omgeving. Echter, het kasteel is vooral bekend, omdat het eens toebehoorde aan de Amerikaanse musicalster Josephine Baker. Zij stichtte hier na WOII haar Village du Monde, waar weeskinderen onbezorgd konden opgroeien. In het kasteel zie je een expositie over het leven van Josephine Baker met kostuums en theatervoorwerpen. Ook worden er roofvogelshows gegeven.

Les Jardins du Manoir d’Eyrignac
De tuinen van Eyrnac zijn in de 18e eeuw aangelegd. Je loopt langs schitterende buxushagen die in allerlei zijn vormen gesnoeid. Er is ook een fraaie rozentuin. Ontdek de planten van de Périgord op de botanische route van 2,5 of 4,5 km. Een mooie locatie voor een picknick, maar er is ook een restaurant.

 

 

 

Les Jardins suspendus de Marqueyssac
De meestbezochte tuin in Périgord is deze prachtige tuin. Een mooie plek om wandelen (route van ca. 6 km) en te picknicken. Het terrein is groot en ook voor kinderen erg geschikt door verschillende speelplekken. Elke donderdagavond in juli en augustus kun je ook tot middernacht terecht tijdens de candlelight nights.

 

DE DIEPTE IN
Lascaux
 Een bezoek aan de Dordogne kan niet zonder een kijkje te nemen in een van de vele prehistorische grotten. De bekendste zijn wel de grotten van Lascaux in de Vézère vallei. De rotstekeningen in deze grot zijn meer dan 17.000 jaren oud! Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt. Echter, door het frequente toeristenbezoek door de jaren heen zijn de schilderingen zodanig aangetast dat de originele grot niet meer te bezoeken is en kosten noch moeite is gespaard om het mooiste van de grotten voor bezichtigingen na te bouwen (Lascaux II).

Rouffignac
Waar in andere grotten meer tekeningen van paarden en bizons te bewonderen zijn, is het de mammoet die in de grot van Rouffignac de boventoon voert. Met een treintje ga je door de grot. Liever varen door een grot? Daal dan af in de grotten van Gouffre de Padirac (Lot), één van de bekendste en spectaculairste. In de grot stroomt een rivier waar je met een bootje overheen vaart en in de grot prachtige zalen kunt bewonderen. De grot heeft zijn naam te danken aan het enorme gat in de grond (gouffre), ontstaan door het ingestorte plafond door water die door de tijd heen de grond heeft weggespoeld.

VERKOELING BIJ HET WATER
Vlotjes de rivier af
Vaar met een groepje van max. 6 personen op een vlot de Dordogne af. Stap op het vlot met waterdichte schoenen en zwemvest en peddel 9 km lang. Er zijn verschillende routes: van Copeyre naar Meronne, van Meyronne naar Pinsac en van Pinsac naar Souillac. Neem je picknickspullen maar mee!

 

Gaan als een indiaan
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om per kano of kajak de rivier af te gaan. Maar liefst 120 km roeiplezier op de rivier door de Dordogne, Correze of Lot, waarbij je ook de kastelen van bijv. Castelnau-Bretenoux, Belcastel, The Treyne, Fénelon, the Montfort, Castelnaud-la-Chapelle kunt aanschouwen. Er zijn diverse routes met namen als ‘Sensation’, ‘Nature’, ‘Prestigious’ en ‘Adventure’. Spannend!

 

Schuitje varen
Geen zin om zelf te peddelen? Trakteer jezelf dan op een tocht in een prachtige houten schuit door de Lot vallei vanuit Puy l’Eveque. Er zijn verschillende routes van 1 à 2 uur. Leun maar achterover!

 

 

ENERGIE OVER?
Mountainbiken, wandelen, paardrijden, fietsen, golfen, paragliden bij de Valley te Floirac, bergbeklimmen bij de Vertical Loisir à Gluges, een waterpark bezoeken of een dierentuin (zoals Ecoparc du Rocher des Aigles of Forêt des Singes), het kan allemaal in deze regio!

Golf
In de Dordogne vind je vijf 18-holes en drie 9-holesbanen: Vigiers, Périgueux, La Marterie, Lolivarie, Souillac (18 holes), Les Merles, Essendieras en La Forge (9 holes). De prachtige 18-holesbaan Souillac ligt in het dal van de Dordogne, op de grens van Lot, Dordogne en Corrèze. Gelegen in een eikenbos op een terrein van 60 hectare heeft de golfbaan in de loop der tijd een reputatie van een bijzondere, aparte en technische baan met duivelse greens opgebouwd.

Aan de baan liggen comfortabele houten villa’s en vind je er ook nog zwembaden, tennisbanen, een kinderspeelplaats, een clubhuis en een restaurant. De Souillac Country Club is een leuke vakantiebestemming als je met het hele gezin op reis gaat en ook nog stiekem tussendoor een balletje wilt slaan. Wil je meer weten over golfen in deze streek? Lees dan het leuke artikel Golfen in de Dordogne op de Fore Golf Blog.

 

 

IETS ANDERS…
Stoom afblazen
Vanuit het stadje Martel (Lot) kun je met een oude spoortrein genieten van adembenemende uitzichten van de Dordogne vallei. De trein wordt ‘Le Truffadou’ genoemd, omdat vanaf 1889 over deze spoorlijn de truffels werden vervoerd van Aurillac naar Bordeaux. De spoorlijn is uitgehouwen in de steile rotsen van Mirandol en hangt 80 meter boven de rivier de Dordogne. Je gaat door tunnels en maakt twee keer een korte tussenstop. De tocht duurt 1 uur en is 13 km heen en terug. Chemin de Fer du Haut Quercy is lekker toeristisch en soms zit je heerlijk in de kolendamp.

Le Labyrinthe de l’Ermite
Wil je iets geks doen? Breng dan een bezoekje aan Le Labyrinthe de l’Ermite in Domme op 10 minuten rijden van Sarlat. Een waar doolhof door het mais waarbij je op zoek gaat naar de laatste kluizenaar die zich verzet tegen de moderne wereld. Kun jij ‘m vinden?

 

 

VOOR DE FIJNPROEVERS
Smulpapen, opgelet! Ook volop heerlijke specialiteiten te vinden in deze regio. Ganzenlever, eend, de kazen van Rocamadour, de truffel van Périgord en de krachtige wijnen van Cahors… Ik zeg: vive la Dordogne!

Tekst: Mireille Smits

Meer weten over golfvakanties in Frankrijk?

 There are no comments

Add yours