Drie fantastische golfdagen

Hoenshuis
Op studiereis door Nederland

Voor mijn opleiding Toerisme stage lopen bij Pin High… Voor een fervent golfer als ik is dat natuurlijk fantastisch. Wat is nu leuker dan van je hobby je werk te maken en door deze stage de eerste stap in die richting te zetten. Als je dan hoort dat je mee mag op studiereis langs de mooiste hotels en golfbanen, is dat natuurlijk nog beter!

In drie dagen door Brabant, Limburg en nog een uitstapje naar België en de Veluwe. Er staan een paar drukke dagen voor de boeg.

Op donderdagochtend 09:00 uur gaat de deurbel. Mijn golftas en rolkoffer staan al in de gang, dus ik ben klaar om te gaan. Ik woon in Schiedam en omdat de eerste bestemming Breda is, word ik onderweg opgehaald door mijn collega’s. Mijn collega’s stonden al om 8 uur klaar in Hoofddorp. Ik zeg maar niet dat ik toen nog lekker in bed lag…

Ik laad mijn spullen in en we vertrekken. De muziek die in de auto opstaat zou niet misstaan in Kielegat. Hoe toepasselijk! De eerste bestemming is Golfpark de Haenen, een golfbaan die aangeboden wordt bij Hotel Nassau Breda. De Haenen is een erg afwisselende baan met bos, heide, en parkholes. Op de baan is een permanente expositie van kunstwerken terug te vinden. Op bijna elke hole staat wel een kunstwerk. Iets dat ik nog nooit heb gezien op een golfbaan, maar wat zeker bijdraagt aan het unieke karakter.

We rijden door naar hartje Breda voor een bezoek aan Hotel Nassau. Een uniek hotel dat vroeger fungeerde als klooster. Er is geprobeerd om
zoveel mogelijk authentieke elementen te behouden. Dit is onder andere terug te zien in de kapel en de toegang tot een ondergronds gangenstelsel. Het hotel beschikt over veel moderne kunst dat volledig aansluit bij het verleden van het pand. In het uitstekende restaurant worden wij getrakteerd op een heerlijke lunch. Wat een fantastisch begin van de studiereis!

Een bezoek aan Hotel Nassau en spelen op De Haenen is een unieke combinatie en zeer aantrekkelijk voor elke kunstliefhebber. De locatie van het hotel is daarnaast fantastisch: in het centrum van Breda.

We vervolgen onze weg naar de Herkenbosche. Onderweg merken wij voor het eerst dat de navigatie van onze auto erg avontuurlijk is ingesteld. In plaats van de makkelijke weg via Roermond worden wij door Duitsland geleid. We rijden door kleine dorpjes, over bospaadjes en onverharde wegen, maar uiteindelijk bereiken wij onze bestemming.


Op de Herkenbosche worden we vriendelijk ontvangen en door de geringe tijd die wij hebben besluiten we een buggy te nemen. Al op de eerste hole wordt duidelijk dat dit geen verkeerde keuze was. De baan is namelijk enorm heuvelachtig. De Herkenbosche is een fantastische golfbaan. Alles is groen en het enige geluid is dat van vogels. Zelfs aan de natuur merk je de rust, want terwijl ik in de bunker sta, zie ik naast mij een ree die ongestoord door de bosjes loopt. Voor een jongen uit de Randstad is deze rust ongekend en ik waan me zowaar in het buitenland.

Na onze ronde rijden we richting Weert voor ons diner en overnachting bij Golf- en Countryclub Crossmoor. Onderweg komen we langs een aantal aspergeboerderijen en we hopen dat deze ook in ons restaurant op de kaart staan. Aangekomen bij Crossmoor gaan we meteen aan tafel. Ik sla de kaart open en jawel, asperges! De keuze is snel gemaakt en het verorberen van het eerste witte goud van het jaar is een feit. Het diner smaakt uitstekend en na een kopje koffie ga ik snel nog even naar de driving range om aan mijn drives te werken. Na zo’n 30 ballen en een goed gevoel ga ik naar mijn kamer.

De volgende morgen staan we al om half 8 op de baan. Er is nog niemand, en geef ze eens ongelijk. Het eerste anderhalf uur zijn we voornamelijk bezig met ontwijken van sprinklers die op alle fairways aan staan. De staat van de fairways is niet optimaal, dus het is goed dat er druk aan gewerkt wordt. De greens zijn daarentegen erg goed. Crossmoor is een mooie baan met een aantal erg leuke holes. Holes 15 t/m 18 zijn stuk voor stuk erg mooi en dit is precies hoe je wilt eindigen. De manier waarop ik de laatste 4 holes speel, is dat helaas niet.

Na onze ronde springen we in de auto om verder te rijden naar Zuid-Limburg. Onderweg stoppen we bij Golfclub Brunssummerheide. Na een rondje scheuren over de golfbaan om een impressie op te doen en een lekkere lunch rijden we richting Golf & Country Club Hoenshuis. De entree bij Hoenshuis is indrukwekkend. Het clubhuis en de golfshop bevinden zich in een oude 14e eeuwse hoeve. De golfbaan is hieromheen aangelegd. We worden erg vriendelijk ontvangen door de caddiemaster die ons later in de ronde nog eens opzoekt om te vragen hoe het gaat. De baan is erg mooi en goed onderhouden. We komen aan bij de laatste hole. Een par 3 van 200 meter over water. We kijken op het bord en we verbazen ons enorm over de gegeven stroke index 14. Voor mij was het, door een afslag in het water en een tweede afslag out of bound over de green, eigenlijk stroke index 1. Mijn collega ziet de moeilijkheid niet zo en maakt een prachtige birdie.

Die nacht slapen we in Best Western Hotel Slenaken. Onze gids, TomTom, leidt ons via een weer zeer toeristische route hier naartoe. Toch leuk om het Limburgse heuvellandschap wat beter te leren kennen. Bij aankomst in het hotel worden we ontvangen door het enorm gastvrije personeel. Na ons diner zoek ik andermaal bijtijds mijn bed op.

De volgende ochtend spelen we op de Zuid-Limburgse Golfclub Wittem. Het regent zacht, maar dat mag de pret niet drukken. De weg naar de golfbaan is een smal bospaadje. Langzaam zien we de eerste holes door de bomen verschijnen. We lopen de eerste negen holes, die voornamelijk in het bos liggen. De baan is niet erg lang, maar soms wel smal. Bunkers liggen op de juiste plaatsen, waardoor de baan een echte uitdaging is. De bosholes zijn fenomenaal en ondanks de regen hebben we
het enorm naar ons zin. Deze baan is een genot om te spelen!

Na 9 holes stappen we kletsnat in de auto. We rijden terug naar het hotel waar ik snel nog even onder de douche spring voordat we onze reis voortzetten.Onderweg maken we een korte stop bij Landgoed Altembrouck in België. Dit hotel is volledig authentiek ingericht. Je proeft hier de sfeer van een echt landhuis.

De runderen, paarden, varkens en hond maken dit gevoel compleet. Na de rondleiding vertrekken we richting Nijmegen. Ook ditmaal laat TomTom ons niet in de steek en na een hobbelige grindweg en een paar leuke slingerwegen bereiken we de snelweg.

Op golfbaan Het Rijk van Nijmegen stappen we na een stevige lunch in de 6-persoons buggy van caddiemaster Adrie. Adrie is enorm enthousiast en geniet echt van zijn werk en de golfbaan. Hij laat ons de mooiste plekjes op de golfbaan zien en lijkt iedereen die we tegenkomen persoonlijk te kennen. Helaas is de voorruit de week ervoor uit de buggy gevlogen, dus we stappen na een uur met weelderige haren uit. We nemen afscheid van Adrie en vervolgen onze reis naar de laatste bestemming.

Kasteel Engelenburg, dat er van buiten al heel mooi uit ziet, is ook van binnen prachtig. We drinken wat in de klassiek ingerichte bar en krijgen daarna een rondleiding door de prachtige kamers, de wijnkelder, de verschillende zalen en de speciale golfbar. Na de rondleiding kleden we ons snel om, zodat we nog even kunnen golfen op de naast het kasteel gelegen gelijknamige baan.

Het zonnetje komt nog even door en de wind gaat liggen. Heerlijk om zo de laatste ronde van onze reis te spelen. Engelenburg is een 9-holes golfbaan die mooi gelegen is naast het hotel. De baan heeft een aantal zeer leuke holes, zoals de dubbele green van hole 3 en 8 en de korte par 4 negende. Op deze laatste hole sla ik een fantastische drive die op de green eindigt. Na twee putts eindig ik de laatste ronde van mijn studiereis in stijl: met een birdie.

Na een aperitiefje in de bar gaan we ‘s avonds aan tafel waar wij beginnen met een glaasje vonkelwijn. We genieten van een voortreffelijk 4-gangendiner. Alle gangen worden geserveerd met een heerlijke, bijpassende Zuid-Afrikaanse wijn. Vooral het dessert is een waar kunstwerk dat haast zonde is om op te eten. Na de eerste hap is dat gevoel, en daarna ook het dessert zelf, al snel weg.

We begonnen de studiereis met een heerlijke lunch en sluiten af met een heerlijk diner. Na drie fantastische dagen stappen we weer in de auto richting het drukke westen. Die rust op de golfbanen ga ik zeker missen. Maar hopen dat ik nog lang in deze sector werkzaam mag zijn, zodat ik dit nog veel vaker mag meemaken.

Tekst: Vincent Kok

Meer weten over golfvakanties in Nederland of golfvakanties in België?There are no comments

Add yours