Historie golfsport verzameld op Landgoed Bleijenbeek.
Nederland heeft z’n eerste echte golfmuseum. Dat werd onlangs geopend op de golfbaan van Landgoed Bleijenbeek in het Limburgse Afferden.
Daar werd ter gelegenheid van die opening een heus hickory golftoernooi gespeeld, compleet met in knickerbockers geklede heren, dames in lange rokken, rijtuigen met paarden en klassieke Rolls Royces. Ook werd een demonstratie gegeven door de bekende spelers Perry Somers, Ian Forresters, Brian Gee en Jan Dorrestein. Onder de naam Hickory Open Bleijenbeek krijgt het toernooi jaarlijks een vervolg.
Met de opening van het Nederlands Golfmuseum heeft ons land dan eindelijk een eigen golfmuseum. En dat werd hoog tijd. Er komen steeds meer geschiedkundige feiten boven tafel die wijzen op de lange historie van de golfsport in de Lage Landen. De Humanistische geleerde Pieter van Afferden (1510-1580) beschreef al in 1545 de regels van het golfspel in zijn studieboek Tyrocinium Linguae Latinae. Het huidige spel wordt nog steeds volgens die regels gespeeld.
Trots
Dirk-Jan Vink, eigenaar van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek, had zich voor deze bijzondere gelegenheid eveneens in traditionele golfkledij gestoken. Hij is er trots op dat het golfmuseum juist in Afferden een plek heeft gekregen. ‘Het Nederlands Golfmuseum past in onze filosofie van een open golfbaan. Er wordt hier gewandeld en gefietst, er is een kasteelruïne en het paviljoen met het restaurant is voor iedereen toegankelijk. Dankzij het museum is er nu ook aandacht voor de historie van de golfsport.’ Aan de 78-jarige Robbie van Erven Dorens, die de Dutch Open (tegenwoordig KLM Open) in Nederland tot grote hoogten wist te stuwen en de bijnaam Mister Golf toebedeeld kreeg, de eer de openingsceremonie van het Nederlands Golfmuseum te verrichten. Dat deed hij samen met het Nederlandse golficoon Jan Dorrestein. Na het putten van de bal in een hole op een strook kunstgras voor het museum, werd de deur van binnenuit door de zogenaamde Pieter van Afferden geopend, die de geschiedenis van de golfsport kort schetste.
Bijzondere collectie
Het kleine museum heeft een bijzondere collectie. John Ott, voorzitter van het Nederlands Golfmuseum, reisde door Schotland om inspiratie op te doen en stukken te verzamelen. Golflegende Archie Baird ontving hem persoonlijk in zijn privémuseum in Gullan, the Heritage of Golf. Daarvan zijn beelden gemaakt die te zien zijn in de audiovisuele ruimte van het museum. Maar ook filmbeelden van het symposium over ‘De bakermat van de golfsport’, dat er in juni 2014 plaatsvond, waarbij de buste van Pieter van Afferden werd onthuld.Aan de wanden hangen diverse afbeeldingen van de golfsport door de eeuwen heen. Daarnaast zijn er veel oude golfbenodigdheden en accessoires te bewonderen. Houten clubs, oorspronkelijke ballen, tassen, karretjes, klassieke golfkleding en een uitzonderlijke verzameling golfsloffen uit de zeventiende eeuw, die dienden ter verzwaring van de clubs. Maar ook veel oude boeken waarin de sport wordt beschreven, met fraaie illustraties erbij, én een opmerkelijke serie antieke tegeltjes waarop de golfsportwordt verbeeld.
Topstuk
De replica van het Tyrocinium Linguae Latinae geldt als één van de topstukken van het museum. Net als de wisselbeker van de KLM Open die al vanaf 1920 wordt doorgegeven. De namen van alle winnaars staan erin gegraveerd. Met de oprichting van het Nederlands Golfmuseum heeft deze trofee een vaste stek gevonden. Zodra een nieuwe winnaar zich aandoet, zal de beker het museum even verlaten, maar er steeds weer terugkeren. Een deel van de collectie werd geschonken door de Nederlandse Golf Federatie en is afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, waarmee deze organisatie haar honderdjarige bestaan in 2014 vierde. Andere items komen uit privécollecties. Zo heeft Ronalda Oosterbeek-Airoldi een deel van de verzameling van haar overleden echtgenoot aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen gegeven. ‘Ook hij was van plan een golfmuseum op te richten’, vertelde ze. ‘Helaas kwam het daar niet meer van, maar ik ben blij dat zijn wens alsnog in vervulling is gegaan.’
Het Nederlands Golfmuseum is dagelijks geopend en toegankelijk gedurende de openingstijden van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek.
Van:
Van de Pin High redactie: zin in een golfreis in eigen land? Breng een bezoekje aan dit golfmuseum in Limburg en combineer dit met een golfvakantie in Limburg.
There are no comments
Add yours