Florian Fritsch

Florian Fritsch

Van de Evolve Tour naar de European Tour

Hét verhaal van nu is die van de Duitse golfer Florian Fritsch, die dit jaar met slechts 12 European Tour events die felbegeerde European Tour kaart wist zeker te stellen.

Ik heb het genoegen gehad om afgelopen winter met deze geweldige persoon 2 weken in het Spaanse Murcia te verblijven. Dit was tijdens de Evolve Pro Tour, een serie van wedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe golfseizoen. Vele Pro Golf Tour spelers komen hier op af om weer wat toernooiritme op te doen, maar ook een aantal Challenge Tour spelers is van de partij, waaronder dus meneer Fritsch.

Ik ben gevlogen naar Alicante waar ik een auto huurde en zo richting het stadje Murcia reed. Meneer Fritsch heeft de bijna 2000 km GEREDEN. Reden: hij durft niet te vliegen!

Dit maakt zijn Europese Tour kaart nog indrukwekkender. Florian heeft niet altijd last gehad van vliegangst. Helemaal niet zelfs. Toen hij 24 was en op de toenmalige European Professional Development Tour speelde, vloog hij net als ieder ander gewoon overal naartoe. Een vlucht met veel turbulentie in 2005 van Zurich naar Kenia veranderde zijn leven. Het vliegtuig begon te schudden en zijn coach die naast hem zat zei: ‘Als we gaan, gaan we in ieder geval snel.’ Later die dag belde hij zijn management en zei dat hij niet zou terugvliegen, de trein terug zou pakken en zou stoppen met professioneel golf.

Hierna heeft Florian een jaar lang een gewone baan gehad tot hij aan het einde van het seizoen toch maar besloot om de Qualifying School te gaan spelen, want ja… je weet maar nooit. Met weinig trainen en geen speelritme deed Florian het onmogelijke: hij verdiende zijn European Tour kaart voor 2006/2007. Dit gaf zijn professionele golfcarrière weer een ‘boost’. Naar eigen zeggen was hij heel gefrustreerd na het behalen van die kaart. ‘Jaren lang geef je alles op voor die kaart en het moment dat je bijna niet oefent en weinig speelt, dan behaal je die Tour kaart. Absurd, maar dat is golf blijkbaar.’

Om deze Tour kaart te behalen zou je denken dat hij toch weer gaat vliegen om genoeg geld bij elkaar te spelen. Fout! Fritsch is terug in 2016 met een volledige Tour kaart. Na dit jaar zo’n 40.000 km te hebben afgelegd voor de Challenge Tour en European Tour wedstrijden is het hem eindelijk weer gelukt.

Als nog niet duidelijk is hoé goed Fritsch het heeft gedaan, plaats ik een en ander nog even in perspectief: Florian is als 101e op de Race to Dubai geëindigd (de top 111 krijgt hun kaart voor volgend jaar). De nummer 100 en 102 op deze lijst zijn respectievelijk Oliver Fisher en Pelle Edberg die ieder dit jaar 30 events hebben gespeeld. Impressive, right?

Om de Portugal Masters van afgelopen week te kunnen spelen, heeft Florian zo’n 20 uur moeten rijden. Hij vertrok zondagnacht vanuit London, waar hij de Alfred Dunhill Championship speelde. Hij reed naar Portsmouth waar hij op de boot naar Bilbao stapte en rond kwart vóór acht in de ochtend in Spanje aankwam. Hierna reedt hij nog 10 uur om uiteindelijk in Vilamoura aan te komen.

Florian heeft afgelopen jaar in totaal € 265.276,- gewonnen op de European Tour, waarvan bijna € 250.000,- in zijn laatste zes toernooien!

Rest nog één vraag: wat nu als hij zich kwalificeert voor The Masters? Ik denk dat hij dan nog 1 laatste trip met het vliegtuig waagt!

golfreizen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Davey Porsius

Van de Pin High redactie: golfpro in spe Davey Porsius liep in 2015 stage bij Pin High en sindsdien blogt en vlogt hij op reguliere basis voor ons. Meer weten over de carrière van Davey? Volg hem op Facebook.There are no comments

Add yours