50 tinten groen

blog_clervaux_golf8W16
Voor een rondje golf is het niet direct een bestemming die voor de hand ligt,
maar voor Clervaux maak je graag een uitzondering.

Wees gerust, de titel van dit verhaal heeft geen betrekking op bondage of het gebruik van zweepjes op de golfbaan, maar moet meer in de letterlijke zin van het woord genomen worden. Bij de eerste kennismaking met de baan in het noorden van Luxemburg zijn we onder de indruk van de vele kleuren groen die we vanaf het hoger gelegen clubhuis zien. Golf Club Clervaux is gelegen in een vallei in het hart van de Luxemburgse Ardennen en werd in 1989 opgericht. Vanaf de hoogste holes heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende bossen, akkers en weiden en bij hole drie is ook het historische centrum van Clervaux en de abdij van St. Maurice te zien.

De 18-holes par 71-baan is voor ons Nederlanders zeer heuvelachtig te noemen en met de tas op de rug of op de kar achttien holes spelen vergt dan ook een flinke inspanning. Al direct op de eerste hole sta je voor een lastige keuze. Halverwege deze 342 meter lange downhill par 4 ligt een vijver en dus zul je moeten kiezen om op te leggen of er overheen te gaan. Opleggen met een middenijzer is hier ondanks de lange tweede slag die je overhoudt de beste keuze, aangezien de fairway richting de green breder wordt en er voldoende ruimte is voor een eventuele misser. De afwisseling tussen lange en korte(re) holes is goed in balans op de eerste negen. Er zijn twee flinke par 5 holes van tegen de 500 meter, waar het knokken is voor een par, maar ook twee par 4-en van rond de 250 meter, waar met een goede afslag birdiekansen te creëren zijn.

Raar slot
Na tien holes is het op Clervaux tijd voor een flinke wandeling – of kort ritje – naar het noordelijker gelegen gedeelte van de baan. Dit psychologische begin van de tweede negen zorgt meteen voor zweterige handen, want makkelijk is de elfde hole niet. Op de twaalfde hole heb je vanaf de tee een blinde slag naar de sterk naar rechts aflopende fairway. Gelukkig staat er een grote paal als richtingaanwijzer en hoewel je je bal niet kunt zien landen, kunnen we je verzekeren dat een op de paal gemikte bal, prima in het midden van de fairway komt te liggen.

Na een prima par 5 dertiende volgen twee niet bijster interessante holes. De zestiende is echter wel weer leuk, maar makkelijk is hij niet. De lager gelegen green volgt na een bocht naar rechts en het voelt alsof hij is weggestopt in het verste puntje van de baan. Met een kleine green, water links en bos rechts, vergt deze hole twee uitstekende slagen om kans op een par te maken.

De par 4 zeventiende is zo mogelijk nog moeilijker en had eigenlijk de slothole van de baan moeten zijn. De hole is maar liefst 390 meter lang, maar loopt wel met een dogleg links naar beneden. Omdat de baan geen birdieboekje heeft, is het lastig inschatten hoe ver je je eerste slag moet slaan om geen blinde slag naar de veel lager liggende green over te houden. Als je een afslag van zo’n 220 meter weet te slaan en aan de linkerkant van de fairway ligt, heb je ongeveer 160 meter over naar de green. Door het hoogteverschil speelt deze slag echter als 130 meter. Door de green hoog aan te spelen kun je de bal op de uitstekende en snelle green prima laten stoppen en is een goede score hier niet onmogelijk. De laatste hole is een raar slot voor een verder uitstekende baan. Hole 18 is een inspiratieloze par 3 van slechts honderd meter lang en het lijkt alsof hij in het laatste stukje land wat over was is gepriegeld. Het beste schud je de hand van je speelpartner na zeventien holes en speel je de laatste als bonus. Deze leuke baan verdient een beter slot.

blog_clervaux_golf3Z11De mooiste drie volgens Golfers Magazine

Par 3: Hole 10, 140 meter
Met zijn 140 meter vanaf de gele tees is deze hole al niet erg lang, maar doordat de green een flink stuk lager ligt, speelt hij nog een stuk korter dan hij al is. Wij sloegen niet meer dan een rustig ijzer 9. Te lang wil je op deze hole zeker niet zijn omdat achter de green bos is, dat naar beneden afloopt. Aan de rechtervoorkant wordt de green bewaakt door een grote bunker, waardoor het best op de linkerkant kan worden gemikt vanaf de tee.

Par 4: Hole 8, 253 meter
Sla je af met een driver of een ijzer 8 op deze par 4? Dat is de vraag. Ook deze hole loopt stevig naar beneden, zeker vijftien meter. Tien meter voor de green ligt een grote vijver en aan de rechterkant staan bomen en ligt de tee van hole negen. Op de tee rest je dus een gewetensvraag: ben ik stoer en pak ik de driver of ben ik slim en sla ik een ijzertje? Laat ons je gerust stellen, met beide is niets mis. Met een kort ijzer kom je door de hellende fairway ver genoeg om voor je tweede slag niet meer dan een wedge over te houden. Een rechte afslag met een driver – of voor sommigen zelfs een houten 3 – heeft ook een aardige kans om de green of de rough daaromheen te vinden.

Par 5: Hole 11, 459 meter
Lange par 5 waarbij je te allen tijde links moet zien te blijven. Niet alleen omdat rechts problemen zijn met water en out-of-bounds, maar ook omdat de fairway over de gehele hole van links naar rechts naar beneden loopt. Dat heeft als voordeel dat ballen die te ver op links landen een goede kans hebben om weer richting het midden van de fairway te komen. Voor de green ligt een verraderlijke kuil, waardoor het lijkt of hij dichterbij is dan in werkelijkheid het geval is. De green wordt links en rechts afgeschermd door twee grote bunkers en is zeker dertig meter diep. Een par op deze hole is een uitstekende score.

Golfers Magazine, Ruben van der Zaag
logo_golfersmagazine100x33Z16

Van de Pin High redactie: lees meer over de golfbestemming Luxemburg



There are no comments

Add yours