Golf en Port

Port
Golf en Port, de ideale combinatie?

Als Port- en golfliefhebber heb ik mij vaak afgevraagd of golfen en Port proeven goed samen gaan. Reden om op zoek te gaan naar de Golf(s)port!

Vanaf Amsterdam boek je gemakkelijk een vlucht naar Porto in het zonnige Noord-Portugal. De vlucht duurt iets meer dan 2 uur en de luchthaven ligt op 16 kilometer van de stad. Heerlijk centraal dus.

Porto was in het verleden één van de belangrijkste havens in de handelstijd tussen Amerika een Europa. Het bewijs hiervoor vind je overal terug in de stad: kastelen, paleizen, de majestueuze oude kathedraal van Porto en natuurlijk het oude havengebied, welke je meevoert naar de 18e eeuw. Porto is de tweede stad van Portugal. Het is een kleurrijke en bruisende stad. Het staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en ligt aan de machtige rivier, de Douro. De stad is vooral bekend om haar wereldberoemde port(o)wijnen. Misschien is het daarom dat, wanneer je eenmaal in Porto bent geweest, de stad en haar prachtige omgeving je niet meer loslaat.

Op golfgebied is de noordelijke regio de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ik zoek daarom uit of Port en golf een goeie combinatie is. Vrijwel direct kom ik tot de conclusie dat dit buitengewoon goed matcht! Naast het historische centrum van Porto met haar vele terrassen, beroemde porthuizen en proeverijen vind je in de nabije omgeving veel mogelijkheden om te golfen. En zeg nu eerlijk, is het niet heerlijk om na een ronde golf op een prachtige baan, in het zonnetje, te genieten van een heerlijk port(wijn)? Eventueel geserveerd met een heerlijk kaasje of traditioneel Portugees gerecht?

Mijn Port trip begint met een verblijf in het prachtige Vidago Palace Hotel op een uurtje van Porto. De komende dagen eerst maar even heerlijk acclimatiseren en de golf skills in praktijk brengen. Het Vidago Palace Hotel heeft de grandeur van een paleis met de charmes van een landhuis. De badhuizen in de tuin herinneren aan de vervlogen tijden. Voor de golfer is dit een perfecte accommodatie, want er ligt een 18-holes golfbaan voor de deur. Ik zeg: ‘Let’s swing!’ De afwisselende en verzorgde baan heeft een adembenemend uitzicht over de natuurlijke omgeving met pittoreske dorpjes en wordt gekenmerkt door verhoogde greens en tees aangelegd met stenen muurtjes. Het is dan ook helemaal geen straf om de prachtige Vidago Palace Golf Course meerdere keren te spelen.

Na een paar dagen wil ik het echte Porto ervaren en bovenal proeven. Ik rij per huurauto naar de volgende stop: het Pestana Palacio do Freixo. Dit hotel op korte afstand van het centrum biedt een fantastisch uitzicht op de Douro en ligt nabij de vele porthuizen. Het is een heerlijk hotel waar de rijke historie en hedendaags comfort in een chique ambiance hand in hand samen gaan. Nu ik in het centrum verblijf, heb ik ruim de tijd om één van de vele porthuizen te bezoeken en natuurlijk één van de vele port(o)wijnen te proeven. Op de Cais de Ribeira, de gezellige kade met de vele terrasjes, heb je een prachtig uitzicht op de Douro en geniet je van het authentieke Portugal. Aan de overkant van de Douro zie je de Vila Nova da Gaia liggen waar zich alle grote porthuizen bevinden, zoals Sandeman, Taylor’s, Offley en Cruz. Hier liggen ook nog de typische ‘Barcos Rabelos’, de (vracht)boten waarmee vroeger de vaten portwijn over de Douro naar de overkant gebracht werden.

Ik kwam naar Porto om Port te proeven, dus boek ik een rondleiding inclusief proeverij. Aangekomen bij één van de hoger gelegen porthuizen begin ik aan mijn tour. Ik ben erg benieuwd en wil graag meer horen. Met een groep van circa 35 personen begin je in de kelders van het porthuis. Hier krijgen we uitleg over de achtergrond van de Port, de verschillende soorten, maar zie je ook hoe alles bewaard wordt. De rondleidingen duren niet zo lang en na afloop is er een proeverij, waarbij je 3 verschillende Ports kunt proberen. Bij sommige porthuizen is dit bij de rondleiding inbegrepen en bij andere betaal je hiervoor een paar euro. Ik vind het een hele belevenis en geniet met volle teugen (letterlijk en figuurlijk). Ik kom tot de conclusie dat Port echt niet een oubollig drankje is, maar heerlijk en vooral ook zeer gewaardeerd onder de jongere genieters!

Na een zeer geslaagde rondleiding begeef ik mij opnieuw op een terras en geniet van de ondergaande zon en al het lekkers dat Porto te bieden heeft.

Na een paar dagen slenteren, proeven en genieten in het bijzondere Porto wil ik mijn verblijf in Noord-Portugal graag afsluiten met nog een paar keer golfen, want ja ook daarvoor kwam ik naar deze regio. Daarmee is direct de vraag of ‘Golf & Port’ een ideale combinatie is beantwoord: ja, dat is het zeker!

Ik vervolg mijn trip naar het rustig gelegen Axis Ponte de Lima Golf Resort, direct aan een eigen 18-holes Ponte de Lima Course. Nog even een paar lekkere dagen golfen en ontspannen. Het Axis Ponte de Lima Golf Resort is hier uitermate geschikt voor en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Ponte de Lima Course is hartstikke leuk en afwisselend en heeft zelfs de langste par 5 van Portugal (622 meter!). De baan is sterk glooiend, ligt deels tussen de wijngaarden en moet je beslist een keer gespeeld hebben. Een mooie afsluiter dus. Dit deel van Portugal is een relatief onbekende regio, maar wel een hele afwisselende. Natuur, cultuur, gastronomie? Het is er allemaal. Een echte aanrader voor een heerlijke (golf)break.

Na afloop van het golfen geniet ik nog even na op het terras en laat alles nog eens rustig op mij inwerken. De reis heeft een zeer positieve indruk op mij achtergelaten. Wat is Porto mooi, wat een afwisseling in golfbanen en regio’s en wat zijn de Ports heerlijk.

Ik zeg (s)port = genieten! En ik vind het een hele goede combinatie. A sua saúde!

Tekst: Corine Schouten

Meer weten over golfvakanties in Porto?There are no comments

Add yours