Mr Gault & Mr Millau

blog_gaultmillau2Z16
Terug in de tijd: op culinaire ontdekkingsreis in Parijs

Altijd al willen weten waar de naam Gault&Millau vandaan komt? We nemen je mee naar het jaar 1961…

blog_gaultmillau3Z16Als journalist bij de Franse krant Paris-Presse begint Henri Gault dat jaar samen met zijn collega en vriend Christian Millau met het schrijven van een wekelijkse column ‘Weekend et promenades’ over hun ontdekkingstochtjes in Parijs. De columns zijn meteen een succes en verschijnen al snel bijna dagelijks. Bezochte en beschreven restaurants zitten gelijk vol.

Eén jaar later worden enkele columns gebundeld en uitgebracht onder de naam ‘A voir et à manger par Christian Bourgois’, directeur vrije tijd van éditions Julliard. Nog datzelfde jaar komt de eerste guide Julliard de Paris uit, geschreven door Henri Gault en Christian Millau. Een gids voor Parijs met niet alleen restaurants, maar ook wijnhandelaren, kaasboeren, slagers, etc.

Het duo gaat in 1969 op eigen houtje verder met de Nouveau Guide, een magazine met aandacht voor culinair Frankrijk. De gids blijft nog onder de naam Guide Julliard voortbestaan en wordt een geduchte concurrent van de Michelin-gids. In 1972 verschijnt de eerste Gault&Millau gids France en ook werd de naam van het tijdschrift de Nouveau Guide veranderd in Gault&Millau magazine. Een gids die het culinaire landschap van Frankrijk zou veranderen en aan de wieg stond van de Nouvelle Cuisine.

blog_gaultmillau4Z16

Gault&Millau brengt inmiddels jaarlijks in diverse landen een onafhankelijke gastronomiegids uit. Zo ook in Nederland. Het is dé referentie naast de Michelin-gids en restaurantgids Lekker. In de Gault&Millau gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 16 punten behoren restaurants tot de top van Nederland. Ook worden jaarlijks awards uitgereikt aan o.a. chef van het jaar, belofte van het jaar, gastheer/vrouw van het jaar of sommelier van het jaar.

blog_gaultmillau1Z16Gault&Millau-restaurants zijn te vinden bij de volgende Pin High bestemmingen:
Boutique Hotel ‘t Lansink, Nederland
Hotel WinselerHof, Nederland
Kasteel Engelenburg, Nederland
Landhuishotel de Bloemenbeek, Nederland
Hotel Stiemerheide, België
Golfhotel Clostermanns Hof, Duitsland
Schlosshotel Kurfürstliches Amtshaus, Duitsland
Das Moerisch, Oostenrijk
Hotel Rosengarten, Oostenrijk
Balance Spa & Golf Hotel, Oostenrijk

In één van deze restaurants gegeten? Laat jouw reactie weten!

Bron: kokswereld.nlThere are no comments

Add yours