De golfwereld van…

Tazegzout Golf
In december golfen in Marokko

Een golfvakantie in december is niet populair en daarom juíst aantrekkelijk. Het is dan immers niet druk en verhoudingsgewijs goedkoop. Bij ideaal golfweer kun je zelfs spreken van een hoofdprijs in een loterij zonder nieten.

Dit idee voeren we al een aantal jaren uit. Pogingen om golfvrienden mee te krijgen ter verhoging van de gezelligheid zijn tot nu toe mislukt. Vandaar dit verslag om een eventuele interesse aan te wakkeren. Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste aspecten van een golfreis.

Pin High kaartje MarokkoKeuze van de golfreis
In december is het weer aan de noordkust van de Middellandse Zee niet stabiel en met gemiddeld 15°C betrekkelijk koel. Vandaar de keuze op een meer zuidelijk gelegen oord: Marokko. We waren in het verleden al in Marrakesh en in Tunesië geweest. Het weer was goed bevallen: droog, vrij zonnig en een temperatuur tussen 20 en 25 graden. Over de organisatie van de reizen door Pin High waren we erg tevreden. Dit jaar werden de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan overwogen, maar de prijs bleek nogal fors. Vandaar de keuze voor Agadir.

Vlucht naar Agadir
Het aanbod betrof een chartervlucht op vrijdag met Martinair vanaf Schiphol met een vertrektijd om 14.30 uur en een retouraankomsttijd om 0.30 uur. Op de heenvlucht een korte tussenlanding in Marrakesh. De terugvlucht was rechtstreeks. In Agadir staat de klok een uur vroeger, zodat we om 20.00 uur plaatselijke tijd aan het diner zaten. De transfer van het vliegveld naar het hotel (bij de prijs inbegrepen) was perfect geregeld. De taxi deed over de 50 km afstand ongeveer een uur. Op het vliegveld in Agadir bleek onze vlucht de enige te zijn, zodat de formaliteiten snel waren afgehandeld.

Hyatt Place Hotel Taghazout Bay
Taghazout is een nieuw bouwproject ongeveer 20 km ten noorden van Agadir. Het Hyatt Place hotel en de bijbehorende golfbaan zijn in 2014 in gebruik genomen. De ligging is prachtig: ongeveer 80 meter boven zeeniveau en 1,5 km van de kustlijn. Hotel en golfbaan liggen op een plateau dat landinwaarts overgaat in heuvels. De bodem bestaat uit zand en zandsteen met keien en rotsblokken. Vanuit de heuvels lopen diverse brede, maar wel droge geulen naar het strand. Blijkbaar het resultaat van honderdduizenden jaren erosie. Op de golfbaan moesten wel 15 bruggetjes worden aangelegd om de buggy’s te laten oversteken.

Het hotel heeft een grote ‘binnenplaats’ met uitzicht op de oceaan en holes 10 en 18. Er zijn 2 zwembaden, waarvan één met verwarmd water van 25°C, minstens 200 ligstoelen, een bar met ongeveer 30 tafeltjes en 100 stoelen. Tussen de hagen, struiken en palmen lopen paden, waardoor het geheel een welhaast paradijselijke sfeer oproept.

Er is een overvloed aan personeel die op attente wijze voor de bediening zorgt. Met overvloed wordt bedoeld dat bij een bezettingsgraad van pakweg 10 à 20 op 150 kamers er voor een voltallig personeelsbestand weinig te doen valt. De verklaring voor deze lage bezettingsgraad is niet zozeer de decembermaand of de afstand van 20 km ten opzichte van Agadir, maar het feit dat het hotel en de golfbaan pas in 2014 zijn geopend.

De kamers, het restaurant, de bar, de wellnessfaciliteiten en de service zijn van het niveau passend bij de Hyatt-hotelketen. Er wordt naast Frans uitstekend Engels gesproken en iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Je voelde je volkomen op je gemak.

Golfbaan Tazegzout
De golfbaan Tazegzout was dus ook pas 2 jaar open. Dat hebben we gemerkt aan de bezetting. We hadden de baan bijna voor onszelf. Behalve op zondag, want toen was er een wedstrijd. We mochten op hole 10 starten en waren na hole 10 t/m 18 en de koffie terug bij hole 1. De laatste flight van de wedstrijd was gevorderd tot hole 3, dus we konden vlot verder spelen. Tot hole 5, want daar stond de laatste wedstrijd flight met 6 personen af te slaan. Over de resterende 5 holes hebben we 2 uur gedaan. We hadden gelukkig alle tijd. We zagen de golfballen van de flight voor ons alle kanten op vliegen. Blijkbaar hadden de deelnemers nog (?) geen handicapbewijs. Waarschijnlijk laat de golfbaan momenteel iedere greenfeespeler toe om de exploitatielasten zo veel mogelijk te dekken.

De golfbaan zelf is fantastisch. De greens lopen als een biljartlaken, maar nergens volledig vlak. Menige bal rolde enkele meters te ver of zelfs in de achterliggende bunker. De fairways gaven hiervoor enige compensatie, omdat de ballen ver doorrolden. Buiten de fairways en de greens was de bodem steenachtig met hier en daar een struik en veel keien. Al met al maakt de baan voor ons Nederlanders dus een kale indruk, maar hij valt binnen het Noord-Afrikaanse landschap juist op door zijn aangepaste natuurlijke vormgeving. De belangrijkste hindernissen, tegenwoordig worden dat uitdagingen genoemd, zijn de vele bunkers en de snelle, iets hellende greens. Het valt niet mee om in je buffer te spelen, maar je raakt ook nauwelijks ballen kwijt. Om in december onder zomerse omstandigheden op deze baan te spelen, geeft een golfspeler voldaan gevoel.

Kosten
De offerte van Pin High kwam uit op bijna € 2600,- voor 2 personen voor de vlucht en het hotel inclusief 4 x greenfee (1 x Golf du Soleil met transfer), 2 x transfer luchthaven – hotel, ontbijt en diner. De drankkosten bedroegen ongeveer € 400,-. Voor een verblijf in Zuid-Spanje of Portugal zijn de kosten tussen € 2000,- en € 2500,-. Dat is een substantieel verschil, maar gezien de boven beschreven ervaringen is het dat meer dan waard.

Conclusie
Een week golfen in Taghazout bij Agadir, Marokko, in de maand december was een bijzondere belevenis met vele positieve aspecten in vergelijking met vele andere mogelijke locaties. Het prachtige weer, de schitterende golfbaan en de weldadige rust vanwege de weinige toeristen is een combinatie die uniek genoemd mag worden.

Frans Verstappen

Van de Pin High redactie: in De golfwereld van… laten wij onze klanten aan het woord. De heer F. Verstappen is een goede klant van Pin High en boekt al jaren bij ons. Pin High biedt ook golfreizen naar o.a. SpanjePortugalFrankrijkhet Verenigd KoninkrijkBelgiëDuitslandNederlandZuid-Afrika en Thailand.

Tazegzout GolfThere are no comments

Add yours