Vakantiewedloop

keuzestress blog
‘De door u gekozen bestemming is helaas niet meer beschikbaar…’

‘Probeer een andere datum of andere bestemming.’ Begin januari kreeg je bij menig park, huisje of hotel deze melding al te zien. De zomervakantie wordt steeds vroeger gekozen.

Zittend op het terras van het Franse vakantiehuisje buigt een gezin zich over de door pa en ma geselecteerde adressen. De wankele internetverbinding (‘Die moet volgend jaar écht beter’, zegt de jongste spruit, terwijl hij zuchtend opkijkt van zijn vastgelopen Fortnite-scherm) ten spijt, is het na uren zoeken gelukt een shortlist te maken voor volgend jaar. Het kostte weliswaar een volle vakantiedag, maar dan heb je ook wat. Hoewel? Vroeg dochterlief net niet of we niet ‘gewoon dit huisje weer kunnen nemen?’ ‘Helaas, niet meer beschikbaar’.

Het zou zomaar kunnen dat bovenstaande scene zich in het echt ook voordoet. Niet alleen kost het uitzoeken van een vakantie steeds meer tijd, het gebeurt vooral ook steeds vroeger. Geen idee wanneer die vakantiewedloop begonnen is, maar ik kan me nog wel herinneren dat thuis begin juni de vraag werd gesteld waar we deze zomer heen zouden gaan. Om vervolgens twee of drie weken later te vertrekken. Toegegeven, als kind ging de vakantie meestal naar Ameland of de Veluwe, dat zal de kans op beschikbaarheid vergroot hebben, maar tegenwoordig hoef je dat ook niet meer last minute te proberen. Nou ja, er is vast nog wel wat, maar of het ook je droomhuisje is..

Misschien dat de vakantiewedloop daar ook wel uit voortkomt. Vroeger had je één brochure en daar deed je het dan mee. Tegenwoordig is er zoveel keuze dat de droomhuizen niet alleen veel sneller de deur uit vliegen, wát dat droomhuis is en wáár die dan staat, is veel lastiger te bepalen. Keuzevrijheid wordt nog wel eens keuzestress of keuzedwang: je doet jezelf tenslotte tekort als je niet het beste van het beste kiest. Als je daarbij kan kiezen uit een zorgvuldig geselecteerd aanbod is dat vrij overzichtelijk, maar als je kan kiezen uit ‘het hele internet’ wordt het er niet makkelijker op. Vroeg zoeken, vroeg boeken, en voor je het weet zit je dus al te kijken naar de vakantie van het volgende jaar als de blaadjes nog in de bomen hangen. Na het zoeken en vinden van een vakantie ben je daar ook echt aan toe…

Pin High - Simola

Gelukkig blijft de golfreiziger deelname aan de vakantiewedloop goeddeels bespaard. We zitten zelden vast aan schoolvakanties, de meeste bestemmingen hebben altijd wel een plaatsje over voor de reizende golfer en anders is het écht geen straf op zoek te gaan naar een andere bestemming die zorgvuldig door de specialisten is uitgekozen.

Welke zoektermen zal ik eens in de zoekmachine zetten?

Golfers Magazine, Martijn Paehlig

logo_golfersmagazine100x33Z16

Van de Pin High redactie: Golfers Magazine hoofdredacteur Martijn Paehlig schrijft enkele keren per jaar een reisverhaal voor de Pin High blog. Pin High biedt golfreizen naar o.a. SpanjePortugalFrankrijkhet Verenigd KoninkrijkBelgiëDuitslandNederlandZuid-Afrika en Thailand.There are no comments

Add yours