FORE! Waar staat dat voor?

blog_fore1aZ16
Waar komt de term ‘Fore!’ eigenlijk vandaan?

Het roepen van ‘fore’ op de golfbaan is bedoeld als een waarschuwing voor iemand die onbedoeld als schietschijf wordt gebruikt en hiervan niet op de hoogte is. Op de PGA Tour en European Tour wordt tegenwoordig ook de richting van de golfbal aangegeven: ‘fore left’ of ‘fore right’. Als toeschouwer een golfbal op je hoofd krijgen is namelijk niet iets waar je op zit te wachten.

Zoals met meer woorden, is de oorsprong van het woord ‘fore’ een mysterie. Het kan zijn dat het een afkorting is van het Engelse ‘before’ of ‘forward’, waarbij van beide gezegd kan worden dat het logisch klinkt. Anderen suggereren dat het uit de zeevaart komt, waar ‘fore’ staat voor de voorkant van een schip.

Een andere theorie is dat het vanuit een militaire waarschuwing uit de 19e eeuw komt. Het zou staan voor ‘beware before’, wat moest aanduiden dat er vriendelijke soldaten langsliepen om te voorkomen dat deze werden bestookt met kogels en granaten.

Wellicht de meest betrouwbare theorie gaat over de zogenoemde forecaddies van vroeger. Deze personen zijn vergelijkbaar met de spotters van nu en liepen destijds mee met een flight in plaats op één plek te blijven. Mogelijk ontstond het schreeuwen van ‘fore’ in die tijd om deze zogenoemde forecaddies erop te attenderen dat de bal eraan kwam…

Elk van deze theorieën lijkt mogelijk, maar waar denk jij dat ‘fore’ vandaan komt?

Bron: scottishgolfhistory.org

Afbeelding: keepcalm-o-matic.co.uk

Bron: keepcalm-o-matic.co.ukThere are no comments

Add yours